Kognitivno-bihevioralna terapija

Kognitivno-bihevioralna terapija trenutačno je najzastupljenija metoda psihoterapije i najrašireniji terapijski pravac koji dokazano poboljšava psihičko zdravlje i kvalitetu života pojedinca. Ova metoda fokusirana je na aktivno djelovanje u rješavanju konkretnih problema te na sprječavanje razvoja potencijalnih psihičkih bolesti. Relativno brzo i efikasno može pomoći u ublažavanju i uklanjanju neugodnih simptoma, stoga ju klijenti često odabiru.

svrha kognitivno-bihevioralne terapije

Kognitivno-bihevioralna terapija ima snažnu znanstvenu potvrdu u eksperimentalnoj psihologiji, što omogućava planiranje liječenja i predviđanje ishoda liječenja.

Cilj u bihevioralnoj terapiji je mijenjanje problemskog ponašanja, tj. jasno definiranog problema ili smetnje u cilju boljeg sveukupnog zdravlja.

Svoje temelje bihevioralna terapija ima u bihevioralnom modelu psihopatologije u okviru kojega se može liječiti ono što se može mjeriti i objektivno dokazati.

opis tretmana

Na osnovi razumijevanja svakog pojedinog klijentovog problema, trener i klijent zajedno rade na postavljanju ciljeva i usuglašavaju plan tretmana.

Trening je usmjeren na osposobljavanje klijenta za generiranje novih rješenja vlastitih problema, koja su korisnija od trenutnih načina suočavanja.

To često podrazumijeva da klijent isprobava nova rješenja u vremenu između terapijskih susreta.

više o kognitivno-bihevioralnoj terapiji

Kognitivno-bihevioralna terapija je najviše i najintenzivnije istražena forma psihoterapije današnjice. 

Njena učinkovitost potvrđena je velikim brojem kontroliranih studija koje su uspoređivale kognitivno bihevioralnu terapiju s drugim dobro uhodanim tretmanima za depresiju i anksiozne poremećaje, kao što su antidepresivi (lijekovi protiv depresije i anksioznosti) i druge vrste psihoterapija. 

Ta istraživanja pokazuju da klijenti tretirani kognitivno-bihevioralnim tehnikama napreduju brzo i ostaju dobro i nekoliko godina nakon početnog oporavka.