Svrha kognitivno-bihevioralne terapije

Kognitivno-bihevioralna terapija trenutačno je najzastupljenija metoda psihoterapije i najrašireniji terapijski pravac koji dokazano poboljšava psihičko zdravlje i kvalitetu života pojedinca. 

Ova metoda fokusirana je na aktivno djelovanje u rješavanju konkretnih problema te na sprječavanje razvoja potencijalnih psihičkih bolesti. Relativno brzo i efikasno može pomoći u ublažavanju i uklanjanju neugodnih simptoma, stoga ju klijenti često odabiru.

Neosporna učinkovitost kognitivno-bihevioralne terapije potvrđena je za brojne psihičke probleme i poremećaje: depresiju, anksiozne poremećaje (fobije, napadaje paničnog straha, strah od društvenih situacija, strah od javnog nastupa, ispitnu anksioznost, opsesije i kompulzije, posttraumatski stresni poremećaj, itd.), hipohondriju ili tjeskobe vezane za zdravlje, te za druge emocionalne probleme ili probleme raspoloženja: prekomjernu ljutnju, krivnju, sram, ljubomoru, itd. Učinkovita je i za poremećaje hranjenja (anoreksija i bulimija), ovisnost o drogama i alkoholu, te poremećaje ličnosti. 

Osim toga, kognitivno-bihevioralne tehnike imaju široku primjenu i izvan uske kategorije psihičkih poremećaja: vrlo su efikasne, primjerice, i u pomaganju ljudima sa sniženim samopoštovanjem i samopouzdanjem, partnerskim problemima, u poboljšanju komunikacijskih vještina, asertivnosti (zauzimanju za sebe), razvijanju karijere (tzv. kognitivno-bihevioralni trening i vođenje).

Photo by Aziz Acharki from Unsplash