Labirinti na otoku Cresu

Foto: Davor Rostuhar

Ako poželite pravu duhovnu pustolovinu, neopisivo lijepu prirodu i jedinstvenu priliku da duboko, duboko zavirite u sebe, da potpuno otpustite sve svoje svakodnevne brige i da poklonite sebi trenutke istinske povezanosti svog unutarnjeg Bića s čitavom Kreacijom, te da doživite blagoslov spoznaje svoje stvarne svrhe, smisla i vrijednosti koje proizlaze iz nadahnuća samim Životom, onda je otok Cres najbolji izbor za vas….

Snažan, tisućljetni odnos čovjeka i prirode može se vidjeti u izgledu krajobraza, kilometrima dugim suhozidima, mnogobrojnim starim napuštenim pastirskim stanovima i naseljima.

Na sjeveru otoka, presijeca ga 45. paralela sjeverne geografske širine.

Otok Cres uvršten je u Nacionalnu ekološku mrežu, koja predstavlja područja važna za europsku ekološku mrežu »Natura 2000«.

A posebno je zanimljivo područje na sjevernom dijelu otoka, poznato pod imenom Tramuntana….

Tramuntana

Foto: Davor Rostuhar

Tramuntana je najšumovitiji dio otoka Cresa. To je zelena oaza listopadnih šuma, a dojam brdovitog područja Tramuntani daju vrhovi viši od 500 metara. U podzemlju Tramuntane mnogo je skrivenih špilja i jama.

U najpoznatijoj jami, Čampari (Banićevoj jami), pronađena su četiri cjelovita kostura špiljskog medvjeda, stara više od 12.000 godina, te ostaci keramike halštatske kulture.

S 1300 vrsta biljaka, među kojima su mnoge endemične i rijetke, ovo je područje ekološki osobito vrijedno, jer prisutne su brojne biljne vrste tipične za davnu floru, takozvani glacijalni relikti, ostatci flore koja je u ovim krajevima bila razvijena prije 12.000 godina, potkraj posljednjeg ledenog doba.

A sve to daje Tramuntani jednu posebnu, mističnu, drevnu energiju koju osjetite čim napravite prvi korak…

Zamislite da hodate budno, pažljivo i svjesno po mekanoj mahovini mističnom šumom Tramuntane, starom šumom cera, pitomoga kestena i krupnih hrastovih medunaca čija divovska stoljetna stabla viša i od 30 metara i opsega debla većeg od pet metara čuvaju znanja od davnina i prenose ga samo onima koji su dovoljno prisutni u trenutku i dovoljno pažljivi da ih čuju…

Zato ih zagrlite, naslonite lice na njihovu stoljetnu koru i slušajte srcem što vam to govore svojim ugodnim dubokim vibracijama i škripanjem svojih ogromnih grana…

Meket ovaca kojih je puna Tramuntana, koje slobodno i prilično samouvjereno slijede svoje zacrtane rute, podsjetit će vas da i vi nastavite dalje svoju duhovnu pustolovinu ovom mističnom šumom, prateći ih do poznatih lokava (kojih je 50-ak po cijeloj Tramuntani), pravih malih jezera gdje možete zastati i u njihovoj mirnoj površini nesputano otkrivati neke potpuno nove i različite odraze sebe, vježbati smirivanje uma, slušati pjev ptica, promatrati leptire, hodati po vodi ili samo osvježiti svoje lice…

Lokva Sveti Vid

Ne morate brinuti da ćete se ikada izgubiti, jer u otočnom se folkloru javlja Masmalić, šumski duh, koji nastanjuje magičnu šumu Tramuntane, duplje u divovskim hrastovima i jame specifičnog oblika. Narodna predaja govori o njemu kao dobrome duhu koji će svim ljubiteljima prirode pomoći kako bi sigurno došli do svoga cilja ili se vratili na polazište.

Fotografija starog hrasta – Tramuntana, Sv. Petar

U svakom trenutku svjesnog bivanja u toj veličanstvenoj šumi osjećati ćete silnu energiju koja dolazi iz njenih velikih dubina, iz njene utrobe pune skrivenih pećina, špilja i jama, i činiti će vam se kao da laganim vjetrom koji nosi miris mora kroz guste krošnje stoljetnih stabala, tiho pjevuši uz ritam rasplesanih  valova na gruboj pozornici svojih nepristupačnih stijena.

Primijetit ćete katkad visoko među krošnjama, ogrnute lišćem i s cvijećem u kosi, i vile Ladarice, pratilje boginje Lade (starohrvatske boginje ljepote i ljubavi, koja utjelovljuje rađajuće prirodne sile), koje vam šapuću, da ako vas uhvati noć u Tramuntani one će vam svijetliti među zvijezdama i pokazivati put. Tako su, prema legendi, i nastale Plejade.

Majstorski sagrađeni i popločeni volovski putovi po kojima su starosjedioci na volovskim zapregama putovali Tramuntanom, poslužit će vam da pronađete davno napuštena naselja i pastirske stanove koji kontinuirano traju još od prapovijesnog doba, a danas predstavljaju jedinstveni muzej na otvorenom.

Na tim obraslim ruševinama, davno napuštenim kamenim kućama i tragovima nekad prisutnog života, prisjetiti ćete se i sami nekih svojih zaboravljenih, zapuštenih i za sobom ostavljenih ruševina raznih osobnih stavova, mišljenja, ideja, ideala i percepcija koje ste napustili u nastojanju da otkrijete svoj puni potencijal i potražite svoju istinsku svrhu i smisao zbog kojeg ste se i rodili ovdje i sad.

Pažljivo zavirite u te stare kamene strukture, prošećite sjećanjima njihovih vladara, osjetite oslobađajuće energije i osluškujte snažne vibracije uklesane u te tvrde stijene, zatim sjednite u meditaciju i pomno razmislite što i vi želite ovdje ostaviti iza sebe jer vam više ne služi na putu osobnog rasta i razvoja.

Dok ostavljate teret svojih ograničavajućih uvjerenja i otpuštate negativne mentalne obrasce koji vas koče da se pokrenete u željenom životnom pravcu, te dok odlučno odbacujete, poput uginule strvine, sve staro, trulo i pokvareno iz najmračnijih kutaka svoje svijesti, podsvijesti, neproživljene prošlosti, neispunjene sadašnjosti ili neizvjesne  budućnosti, pogledajte u nebo i vidjeti ćete veličanstveni prizor…

Poput nekih mitskih ptica, ogromni  nebeski vladari s rasponom krila od gotovo tri metra, bjeloglavi supovi, moćni drevni strvinari kruže nijemo iznad vas, strpljivo promatrajući kakvu im gozbu pripremate…

Oni će počistiti sve vaše nakupljeno, nepotrebno i sada bezvrijedno mentalno, duhovno i emotivno smeće koje ostavite ovdje iza sebe, nemilosrdno će svojim oštrim kljunovima otkidati sve vaše neautentičnosti s vizije života neograničenih mogućnosti i glasno će drobiti sve vaše zablude o vašoj pravoj prirodi, jer to je njihova životna misija i rade je s puno predanosti i strasti.

Bjeloglavi supovi brutalno recikliraju sve bačene životne strvine, zato si dajte oduška i oslobodite maksimalno svoj unutarnji prostor za nove prilike, ljude, emocije, senzacije i prekrasne događaje koji su pred vama.

Nakon ovakvog iscjeljujućeg duhovnog i energetskog čišćenja, osvježeni snagom novih početaka bez tereta prošlosti te oslobođeni straha od neizvjesne budućnosti, spremni ste čuti jedan posebni duhovni dijalog između čovjeka i prirode, kojeg tisućama godina održavaju otvorenim drevni pečati različitih veličina i oblika – labirinti!

Labirinti na Tramuntani posvećeni su drevnim božanstvima i mitologijama, a izrađeni su u stilu land arta.

Foto: Davor Rostuhar – Ladin labirint

Ima ih sedam, nalaze se na različitim mjestima na Tramuntani i očarat će vas svojom posebnom energijom, smirujućom mudrošću kojom zrače, te snagom kojom stvaraju prirodan mir i sklad.

Intuitivno odaberite kojim redom ćete posjetiti koji labirint ili dopustite Tramuntani da vas vodi svojim pješačkim stazama obilježenim raznim bojama.

Nastavite s puno ljubavi i pažnje svoju duhovnu pustolovinu i otkrijte:

Vesnin labirint uvećana je replika labirinta koji se nalazi u katedrali Notre Dame de Chartres u Francuskoj. Posvećen je Vesni, starohrvatskoj boginji proljeća, onoj koja je usklađivala srce s razumom i ljepotu s blagošću. Ona je proljetno božanstvo zemlje, koju odijeva ruhom pupoljaka, cvijeća, trave i listova.

Ishtarin labirint uspomena je na boginju ljubavi i plodnosti u Babilonaca i Asiraca. Još ga i danas koristi narod Hopi, kojemu je simbol Majke Zemlje.

Tarin labirint ima oblik kojim se i danas služe Indijanci iz plemena O’Odham, Pima i Tohono u Arizoni, kao simbol poznat pod imenom »čovjek u labirintu«. Apliciraju ga na košare, vrčeve i odjevne predmete. Na tibetanskom riječ »tara« znači zvijezda.

Rusalkin labirint podsjeća na vodene vile Rusalke, koje se spominju u starohrvatskoj mitologiji kao vile koje plešu na šumskim proplancima u noći mladoga mjeseca. Ljeti su šumske vile, zimi su ispod vodene površine, a za Duhova sele u šumu.

Izidin labirint posvećen je drevnoj egipatskoj boginji majci koja simbolizira rođenje, plodnost i bogatstvo zemlje, a smatra se da je danas predstavljaju crne madone. U župnoj crkvi u Belom nalazi se kip crne madone pa je ovaj labirint posvećen upravo njoj.

Ozirisov je labirint najmanji, a namijenjen je ponajprije djeci. Posvećen je staroegipatskom bogu prirode i njene obnove, čija je žena bila boginja Izida.

Ladin labirint replika je antičkoga rimskog labirinta otkrivenog u Puli. Lada je starohrvatska boginja ljepote i ljubavi, koja utjelovljuje rađajuće prirodne sile. Njene su pratilje vile Ladarice koje su se, napustivši svijet, nastanile među zvijezdama. Tako su, prema legendi, nastale Plejade.

Ako dolazite prvi put u Tramuntanu i još ne znate sve tajne ove mistične šume, krenite u svoju duhovnu pustolovinu iz Belog i birajte od nekoliko ponuđenih pješačkih (turističkih) eko staza obilježenih različitim bojama onu koja vas najviše privlači i samo uživajte…

Pogledajte popis pješačkih staza i kartu Tramuntane:

Staza nazvana »Povijest i umjetnost u prirodi« započinje i završava u naselju Beli, a označena je žutom bojom. Na njoj se nalazi 21 skulptura kipara Ljube De Karine na kojima su uklesani stihovi Andra Vida Mihičića, pjesnika iz Belog iz 19. stoljeća, zaljubljenika u Tramuntanu. Na putu se nalazi i Vesnin labirint. Cijelim se putom može uživati u divovskim šumama hrasta i pitomoga kestena.

Pepijeva staza počinje i završava u Belom, a vodi preko starih pašnjaka te kraj Pajske, jedne od većih lokvi na Tramuntani. Nastavlja do sela Frantina, odakle se pruža lijep vidik na cijeli istočni zaljev Tramuntane. Markirani put prolazi kraj ruševnog sela Žanjevića te se spušta na makadamsku cestu kraj Ladinog labirinta natrag u Beli.

Staza Masmalića obilježena je oznakama tamno plave boje. Počinje u naselju Beli, blagim usponom prati makadamsku cestu te nas vodi u srce Tramuntane do sela Niske i spaja se s planinarskom stazom broj 204.

Vilinska staza obilježena je markacijama ljubičaste boje, a spaja selo Ivanje na sjeveru i naselje Beli na jugu. Prolazi kraj lokve Kosmačev, najveće na Tramuntani, te starim, popločenim volovskim putom prolazi kraj sela Žanjevića. Na toj se stazi nalaze tri kratka odvojka, koji vode do Rusalkinog, Tarinog i Ishtarinog labirinta.

Staza orhideja označena je narančastim markacijama, spaja planinarske putove broj 201 i 204, prolazi prostranom udolinom između vrha Halma na zapadu te Malog vrha na istoku.

Staza »U igri s prirodom« kratka je staza označena tirkiznom bojom. Nalazi se u blizini naselja Beli, a namijenjena je kratkoj šetnji i posjetu labirintu »Okrugli stol Masmalića«.

Put Narti označen je žutom oznakom u obliku Sunca. Kratak je i pruža dojmljiv vidik na zaljev počevši od Belog pa sve do sela Frantina i Dola na sjeveru.

Mrežu staza upotpunjuju i tri biciklističke staze, obilježene plavom, zelenom i žutom bojom.

Ako se želite priključiti organiziranim grupnim (4 osobe max) vikend odlascima na otok Cres i mindful obilascima magične Tramuntane, njenih ljepota i čarobnih labirinata, rezervirajte svoje mjesto prijavom na e-mail: info@tinoivanesic.com , s naznakom „Tramuntana Mindfulness Retreat “  i doznajte sve potrebne informacije.

Pogledajte fotogaleriju Tramuntana, veljača 2022.

Saznajte više o labirintima!

Izvori (tekst i foto): Centar za posjetitelje Beli – Oporavilište za bjeloglave supove / Tomislav Bandera Anić, Turistička zajednica Grada Cresa, PD Kamenjak, Davor Rostuhar, Sunčica Strišković, Hrvatski planinar, Wikipedija, Večernji list, Veseli izleti, Pixabay

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *