Vježbe disanja #2

Nadi Shodhana Pranayama

Ova pranayama čisti nadije, energetske kanale i balansira tijek prane u tijelu preko ide (lijevog, mjesečevog kanala) i pingale (desnog, sunčevog kanala). Izvodi se dišući naizmjence na jednu pa na drugu nosnicu (udah na lijevu nosnicu, izdah na desnu, udah na desnu, izdah na lijevu).

Za zatvaranje nosnica uvijek koristite palac i prstenjak.

Ova pranayama počinje i završava na lijevoj nosnici. Ponovite vježbu 20 udaha i izdaha. Nakon nekog vremena možete dodati zadržavanje daha (kumbhaka). Udah na lijevu nosnicu, kumbhaka, izdah na desnu, udah na desnu, kumbhaka, izdah na lijevu.

Bhramari Pranayama

Poznata još kao i Bumbarov dah, a naziv se odnosi na zvuk koji se proizvodi pri izdisaju. Ova pranayama veseli i zabavlja, smiruje tjeskobu i relaksira. Pomaže jasnom govoru, regulira krvni tlak te poboljšava pamćenje i koncentraciju.

Usmjerava pažnju prema unutra, a vibracija zvuka je vrlo smirujuća za čitav živčani sustav. Izvodi se tako što se nakon udaha kažiprstima zatvore uši i nježno s izdahom izgovara zvuk mmmmmm. Ponovite vježbu 10 do 20 puta.

Surya Bhedana Pranayama

Surya znači Sunce što znači da ova pranayama zagrijava tijelo i idealno ju je prakticirati tijekom zime, a prvenstveno se preporučuje ljudima koji su ‘zimogrozni’. U ovoj pranayami udiše se kroz desnu nosnicu i izdiše na lijevu nosnicu.

Možete dodati i kumbhaku ako vam paše zadržavanje daha. Ako zadržavate dah, svakako stisnite Mula Bandhu i Jalandhara Bandhu koje pomažu zadržati pranu (energiju) unutar tijela. Ponovite vježbu 20 udaha i izdaha.

Sources:

Photo: zen-5533537_1920

Text: www.atma.hr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *