Mindfulness

Mindfulness (usredotočena svjesnost) je prirodna sposobnost svakog čovjeka da bude svjestan svega što se događa u sadašnjem trenutku i da to može prihvatiti sa suosjećanjem, odnosno na miran i opušten način.

svrha mindfulness treninga

Mindfulness u praktičnom smislu znači da što više razvijamo stanje ili aspekt svoje budne svijesti, postajemo slobodniji od svojih ograničavajućih načina razmišljanja, imamo jasniju sliku onoga što se zaista događa u našem životu (oslobođeno vlastitih projekcija) i postaje nam lakše donositi izbore i odluke koji podržavaju našu sreću, mir i snažan osjećaj smisla i svrhe.

opis tretmana

Mindfulness kao stanje naše svijesti ne može se naučiti ili intelektualno razumjeti, već se može jedino iskusiti u redovitom treningu. Intelektualno razumijevanje navedenog koncepta samo po sebi nema nikakve koristi. U konačnici, mindfulness nisu samo vježbe, već promjena percepcije i načina života.

Usmjerena svjesnost se sastoji od jednostavnih i raznolikih vježbi, ali proces njezinog stjecanja nije nimalo lak.

On zahtijeva upornost, svakodnevno vježbanje i disciplinu uz dozu suosjećanja i blagosti prema sebi. Na tom putu nije lako održati predanost i biti svjestan zamki koje nam uobičajeni, djelatni um stalno servira i izvlači nas iz prisutnog (mindful) uma.

više o mindfulnessu

Razvoj mindfulness svijesti omogućava nam stvoriti potpuno drukčiji pogled na vlastite misli i emocije kao i na informacije koje primamo iz okoline, što nam otvara vrata u svijet novih mogućnosti.

Umjesto da budemo robovi svojih uvjetovanja, postajemo osobe koje imaju mogućnost mijenjati u sebi ono što nas koči da postanemo osoba koja želimo biti.

Ako zaista želimo iskusiti unutarnju slobodu, nužno je razviti svjesnost prostora u vlastitoj svijesti (mindfulness) iz kojeg možemo objektivno sagledati misli i emocije kojima pridajemo najviše svoje pozornosti.

Jedino tada možemo zaista izabrati nešto drukčije.