Više o mindfulnessu

Iako je mindfulness dio Buddhinog učenja, pojam o takvom stanju svijesti spominje se i u mnogim drugim religijskim i nereligijskim praksama.

Upravo ta činjenica da i sekularne i spiritualne tradicije (hinduizam, taoizam, kršćanstvo, stoicizam, sufi misticizam…) dolaze do zajedničke fundamentalne prakse budnosti i suosjećanja, govori da je mindfulness jednostavno dio ljudske prirode i kao takav ne zahtjeva identifikaciju niti s jednim specifičnim religijskim oblikom.

Mindfulness kombinira drevnu budističku vježbu sa suvremenim znanstvenim spoznajama iz područja neuroznanosti, te kognitivne i kliničke psihologije.

Razvoj Mindfulness svijesti omogućava nam stvoriti potpuno drukčiji pogled na vlastite misli i emocije kao i na informacije koje primamo iz okoline, što nam otvara vrata u svijet novih mogućnosti.

Umjesto da budemo robovi svojih uvjetovanja, postajemo osobe koje imaju mogućnost mijenjati u sebi ono što nas koči da postanemo osoba koja želimo biti.

Ako zaista želimo iskusiti unutarnju slobodu, nužno je razviti svjesnost prostora u vlastitoj svijesti (mindfulness) iz kojeg možemo objektivno sagledati misli i emocije kojima pridajemo najviše svoje pozornosti. Jedino tada možemo zaista izabrati nešto drukčije.

S vremenom, kako učimo biti budni i otvoreni na suosjećajan način, počinjemo upoznavati koji su pokretači naših riječi i djela, koji su to obrasci i namjere (često nesvjesne) koje upravljaju našim životom i koje nas vrlo često čine nesretnim.

Na taj način razvijamo intimniji odnos s nama samima i sa svijetom oko nas te počinjemo djelovati iz namjera koje imaju konstruktivne ishode za radostan život.

Kako kultiviramo tu vještinu prisutnosti bez potrebe da sudimo, izbjegavamo ili se vežemo za svaku pojavnost, otvaraju se novi izvori razumijevanja i mudrosti, otvaraju se prilike za drukčije odluke i odabire te otvara se put ka slobodnijem životu.

Polako počinjemo radosno uviđati da sloboda leži upravo u sadašnjem trenutku.

Zbog iznimno vrijednih dobrobiti za čovjeka i društvo općenito, a i zahvaljujući promociji mnogih iskusnih učitelja, popularnost mindfulnessa na zapadu raste.

Primjene mindfulness meditacije su raznolike kao i dubina same prakse.

Photo by Martin Damboldt from Pexels