Disanje – najvažniji životni proces

Sama činjenica da život započinje udahom i završava izdahom objašnjava koliko je disanje bitno da bi se osjećali zdravije, sretnije i ugodnije u svom tijelu.

Poznat je podatak da prosječan čovjek bez hrane može živjeti oko 3 tjedna, bez vode oko 3 dana, a bez kisika samo 3 minute. Život započinje i završava dahom. Stoga je jasno kako je disanje najvažniji životni proces ljudskog organizma.

Jedan od velikih problema današnjeg čovjeka jest nepravilno disanje, odnosno korištenje svega trećine kapaciteta pluća. To je jedan od razloga zašto je naše tijelo umorno, zašto se javljaju mnoge bolesti te gubitak energije i životnog poleta. Mala količina kisika koja se unosi u tijelo zbog neispravnog (prsnog) disanja uzrokuje odumiranje stanica koje se počinju gušiti, a tijelo počinje ranije starjeti. Kako bi sačuvali mentalno i fizičko zdravlje, vitalnost i mladolikost vježbe disanja su savršeno rješenje.

Tehnike disanja mogu revitalizirati i pomladiti duh i tijelo. Kada naučite ispravno disati i prakticirati tehnike disanja, stvarate pozitivan um i zdravo tijelo bez bolesti. Također se ustanovilo kako disanje može dovesti do izlječenja teških pa čak i „neizlječivih” bolesti kao što je tumor na plućima, problemi sa srcem, AIDS, itd.

Za sve bolesti postoji lijek, a disanje je ključ za postizanje savršenog zdravlja te dugog i sretnog života.

Pranayama  – drevna znanost o disanju.

„Prana“ je životna sila koja prožima cijeli univerzum, a „Yama” znači kontrolirati.

Pranayama je tehnika disanja koja stimulira i povećava životnu energiju i vodi do savršene kontrole protoka prane kroz tijelo, te se na taj način tijelo održava vitalnim i zdravim.

Pranayama se smatra najvažnijom metodom pročišćavanja i uzdizanja svjesnosti kojom postižemo potpunu kontrolu daha. Um postaje smireniji, opušteniji i bistriji, cijelo tijelo se energizira pravilnim i kontroliranim disanjem.

Ove tehnike omogućuju optimalno djelovanje endokrinog, živčanog i probavnog sustava, te mentalnu i fizičku stabilnost. Vježbajući kontrolu nad dahom možemo naučiti kontrolirati finije energije u tijelu i na taj način postići potpunu kontrolu nad umom.

Obrasci našeg disanja odražavaju naša emocionalna i mentalna stanja. Kada bismo obratili pozornost uvidjeli bismo kako dišemo dublje i sporije kada smo opušteni ili kada se koncentriramo, a brže kada smo uzbuđeni ili se ljutimo.

Disanje je važan most između uma i tijela, te se pomoću daha može utjecati na oboje.

Neograničen mentalni i tjelesni potencijal

Mozak je organ koji treba tri puta više kisika od ostalih organa. Ako ne dobije dovoljno kisika, on ga crpi iz ostalih organa. Zato su mnogi ljudi iscrpljeni na fizičkom i mentalnom nivou. Mozak koristi čak 65% metaboličke energije tijela i 20% ukupnog toka krvi. Naš mozak je zapravo gladan, a kisik je gorivo. Unosom kisika aktiviraju se neuroni u mozgu te se aktivira pinealna i pituitarna žlijezda koje otvaraju vrata neograničenom mentalnom potencijalu.

Da vježbanje svjesne kontrole nad dahom stimulira i povećava životnu energiju bilo je poznato mnogim drevnim civilizacijama.

Kao djeca prirodno dišemo trbuhom, no kako odrastamo gubimo naviku trbušnog disanja.

Dah nam postaje sve plići i kraći, a kapacitet pluća nam je sve manji zbog prsnog disanja. Kod prsnog disanja puni se samo gornja trećina pluća, a tijelo ulaže više energije za širenje grudnog koša nego kod trbušnog disanja. Prilikom trbušnog disanja pri udahu dijafragma se povlači prema dolje. Abdomen se širi na sve strane i zato se takvo disanje naziva trbušnim. Ovakvim disanjem ne samo da unosimo više kisika, nego koristimo manje napora pri disanju i istovremeno masiramo unutarnje organe. U abdomenu se nalazi 2/3 ukupne količine krvi. Ritmičnim pokretanjem dijafragme i trbušnih mišića organi se pritišću (masiraju) i na taj način abdomen pumpa (slično srcu) i pokreće fluide (krv i limfu) po tijelu. Tako se rasterećuje srce koje radi mirnije i s manje napora, dok se cirkulacija poboljšava.

Kako izvoditi vježbe disanja

Postoje brojne tehnike disanja, od onih jednostavnijih koje možete savladati sami, do vrlo složenih koje obučavaju učitelji različitih sustava joge i drugih tehnika diljem svijeta.

Najbolje vrijeme za izvođenje pranayama tehnika disanja je rano ujutro, neposredno nakon izlaska sunca.

Najjednostavnija od njih je tehnika potpunog dubokog disanja. Izvodi se u uspravnom sjedećem položaju. Diše se duboko cijelim trbuhom, srednjim dijelom prsnog koša i zatim gornjim dijelom. Vježba se izvodi opušteno i bez naprezanja. Pri udahu trbuh se polako izboči prema van, a pri izdahu vraća prema kralježnici. Ovakvo disanje blago masira unutarnje organe, potiče probavu, regulira rad bubrega, opušta nas i snižava krvni tlak. Udisanjem što veće količine zraka tijekom nekoliko minuta izvođenja ove vježbe, tijelo opskrbljujemo većom količinom dragocjenog kisika, a time i većom količinom energije.

Na internetu ima jako puno dobro prikazanih tehnika disanja od različitih odličnih učitelja. Pronađite onog s kojim rezonirate najbolje ili potražite svog osobnog trenera. Bitno je samo da naučite tehnike ispravno i da ih radite budno i svjesno, s puno ljubavi i pažnje, odlučni u svojoj nakani i predanosti.

Užitak disanja punim plućima

Premda je zrak besplatan i svima dostupan, njegova kakvoća bitan je čimbenik učinkovitosti tehnika disanja na naš organizam. Izvođenje vježbi disanja u prirodi, u parku ili uz vodu osobito blagotvorno djeluju na našu vitalnost i energiju. Zrak je na tim mjestima posebno nabijen negativnim ionima koji na ljudski organizam imaju pozitivne učinke. Disanje punim plućima u prirodnom okružju djeluje i na oslobađanje hormona sreće, te u nama budi zaspali urođeni osjećaj povezanosti s prirodom i sa svojim unutarnjim bićem.

U narednim objavama pod imenom „Vježbe disanja“ pronađite i isprobajte vježbe disanja koje će vas iz stanja panike, stresa i tjeskobe vraćati u ravnotežu. Probajte i one koje će vam dati stabilnost i uzemljenje ili one koje vas dižu i daju vam dodatnu snagu za još više i bolje.

I dišite punim plućima…

Sources:

Photo: pexels-quang-nguyen-vinh-2132227

Text: www.atma.hr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *