Wim Hof metoda – kraljevski imunitet

O važnosti imunološkog sustava za cjelokupno zdravlje čovjeka, o složenoj mreži organa koji ga čine i njegovoj sposobnosti da obrani naše tijelo i čini ga otpornim na vanjske stresore učimo cijeli život.

O njegovoj ulozi glavnog obrambenog mehanizma u borbi protiv infekcija i bolesti općenito, kao i o potrebi da vodimo brigu o tom osjetljivom, složenom sustavu, danas  znamo svi gotovo sve zahvaljujući neprestanom bombardiranju gomilom reklama koje iskaču iza svakog ugla. Inače sezonski, a sada pogotovo u doba ove pandemije.

Šareni vitamini sa reklamnih panoa veselo skakuću u društvu malenih limfocita koji radosno prenose tijelom radost i veselje, makrofazi i neutrofili šamaraju strana antitijela, a limfa mudro teče i čisti sve pred sobom. Obično uz tu sliku ide i neka lako pamtljiva poruka u rimi ili pjesmica koja se zavuče u uho. Djeluju uvjerljivo i učinkovito, dječje razigrano i daju nam osjećaj da ne možemo pogriješiti s odabirom.

I sve je to ok!

Svaka edukacija je hvalevrijedna i svako novo znanje je odličan put i korak više ka novom mindsetu koji percipira širu sliku uma, duha i tijela i njihovu povezanost na dubljim razinama.

Vjerujem da svi ti silni proizvodi zaista i pomažu svima onima koji s njima i rezoniraju na nekoj razini.

Isto tako, nisu svi dobri ili jednako učinkoviti za svakog. Svatko od nas ima svoj ključ koji ga otključava. Ali vrijedno je isprobati svaki proizvod za koji nam se čini da nam na neki način odgovara, da nam čini dobro, da ga intuitivno  prepoznajemo kao ispravan ili barem dobar, bez obzira koliko nam dugo odgovarao i u kojoj mjeri nam koristio u održavanju zdravlja ili jačanju imunološkog sustava.

Osobno volim prirodne proizvode na bazi meda, propolisa, matične mliječi i konzumiram ih osluškujući potrebe svoga uma, duha i tijela. Nastojim uvijek izbalansirati stvarnu potrebu za jačanjem imunološkog sustava i istinskog uživanja u tim proizvodima.

Uz sve te proizvode i preparate, puno je zanimljivija ponuda raznih prirodnih metoda disanja, koje snažno podižu imunološki sustav, koji onda prelijeva to zdravlje na sve sfere našeg života.

Osviješteni dah je moćno sredstvo za postizanje tzv. kraljevskog imuniteta, a znanje o korištenju daha za svoj rast i razvoj je blagoslov života. Dahom možemo upravljati u svim aspektima svog života, na sve one načine koji nam donose mir, ljubav i sreću, dok budno i osviješteno kreativno stvaramo naš novi svijet.

I kao svaki čudesni lijek, dugo smo ga čekali i tražili, a stalno nam je bio tu negdje pred nosom.

Buddha je rekao: „Nemojte mi ništa vjerovati, samo isprobajte! Za mene ovo radi….“

A ja volim isprobavati nove stvari i promatrati kako djeluju na mene i do koje mjere mi služe, odnosno donose dobro. Ponekad uzmem od svake po nešto (što mi u taj čas posebno odgovara) i napravim svoj vlastiti set.

No, s vremena na vrijeme pojavi se nešto “novo“ što doista dobro radi i čemu ništa ne treba oduzimati ili dodavati. Već ga samo počnete raditi i slijedite vrlo jasne upute, a rezultati postaju vidljivi gotovo odmah.

Takva je i Wim Hof metoda.

Tehnika disanja koja omogućuje kontrolu autonomnih sustava u tijelu.

Metoda koja kontroliranim disanjem pospješuje bolju opskrbljenost kisikom u čitavom organizmu, uravnotežuje Ph vrijednost tijela, čisti od toksina, snažno potiče i pojačava naš imunitet. Najnevjerojatniji učinak Wim Hof metode je sposobnost svjesnog kontroliranja imunološkog sustava u borbi protiv bilo koje bolesti.

Postavši više usklađeni s tijelom, Wim Hof kaže da se možete osloboditi od najdestruktivnijih bolesti, uključujući AIDS, multiplu sklerozu i rak.

Wim Hof metoda je slična Tummo (unutarnja toplina) meditaciji i pranayami (jogijsko disanje).

Ipak, ona je nešto sasvim drugo. Wim Hof je studirao jogu i meditaciju mnogo godina, ali ova tehnika temeljno dolazi od onoga što on naziva „hladna priroda“. Podvrgavajući se oštrim uvjetima prirode, saznao je kako izdržati ekstremne hladnoće, vrućine i strah. Ako naučite tu metodu ili tehniku pravilno, to će vas osnažiti i bit ćete u stanju učiniti isto.

Prvi dio je vježba disanja koje se mogu usporediti s kontroliranom hiperventilacijom. To je, dakako, oksimoron. Hiperventilacija je nešto što se događa nenamjerno. Ali zamislite samo dio disanja, bez okidača stresa koji obično uzrokuju ovaj način disanja. Ono što ostaje je brzo disanje koja vas čini okrepljujućim i „na kisiku“.

Radi se o potpunoj oksigenaciji krvi i stanica.

Vježba se sastoji od tri dijela koja se rade u tri ciklusa. S vremenom svatko može prilagoditi vježbu svojim specifičnim potrebama.

Jedan ciklus izgleda ovako:

Sjednite u meditacijsku pozu ili onu pozu koja vam je najudobnija, a ako ste početnik u vježbama disanja onda je najbolje leći na pod ruku ispruženih uz tijelo i lagano odmaknutih nogu. Opustite se i zatvorite oči…

Pobrinite se da možete u pozi za vježbu proširiti svoja pluća slobodno bez osjećaja pritiska. Preporuka je raditi ovu praksu odmah nakon buđenja jer je vaš želudac tada još uvijek prazan.
Udahnite duboko sve dok ne osjetite blagi unutarnji pritisak prsa na vaš solarni pleksus. Zadržite dah na trenutak, a potom izdahnite u potpunosti. Spremni ste za vježbu….

  1. 30 snažnih udaha i izdaha (kontrolirana hiperventilacija)

Udišite kroz nos i izdišite kroz usta u kratkim, ali snažnim eksplozijama. Trbuh izbacite van kad udišete i uvucite unutra kada izdišete. Zadržite stabilan tempo i koristite u potpunosti svoju dijafragmu. Učinite to 30 puta ili manje ako osjetite da je vaše tijelo zasićeno kisikom. Simptomi zasićenosti mogu biti ošamućenost, trnci u tijelu, električni udari energije.

  1. Zadržavanje daha s praznim plućima (cca. minuta i pol)

Prilikom 30-og udaha napunite pluća do maksimalnog kapaciteta bez previše sile, zaustavite na kratko dah (par sekundi), pa zatim potpuno izdahnite i zadržite dah/zaustavite disanje narednih minutu, do minutu i pol.

Dok držite dah tih minutu i pol vremena analizirajte svoje tijelo i postanite ga svjesni što je više moguće. Mentalno skenirajte i provedite svoju svijest kroz tijelo, promatrajte budno sve manifestacije koje se pojavljuju u vašem tijelu (trnci, hladnoća, vrućina, emocionalni izljevi, napetosti, …), i koristite svoju intuiciju da usmjerite iscjeljujući efekt međustaničnog disanja koji se odvija u vama u one dijelove vašeg tijela kojima je i najpotrebniji.

  1. Zadržavanje daha s punim plućima (15 sekundi)

Nakon cca. minute i pol zadržavanja daha praznim plućima, duboko udahnite do maksimalnog kapaciteta i zadržite dah narednih 15 sekundi.

Osjetiti ćete kako kisik snažno ispunjava vaše tijelo i opskrbljuje vaš mozak i svaku stanicu vašeg bića.

Nakon 15 sekundi zadržavanja daha, izdahnite, uravnotežite svoje disanje i završili ste prvi ciklus…

I spremni ste za novi ciklus…

Napomena: Ako prilikom izvođenja ove vježbe disanja osjetite iznimno jaku vrtoglavicu, bol, nelagodu ili bilo koju neugodnu nuspojavu, odmah prekinite izvoditi vježbu, izađite iz poze, uspostavite vaše prirodno disanje i konzultirajte se s vašim liječnikom.

Sažetak:

  1. 30 snažnih udaha i izdaha (kontrolirana hiperventilacija)
  2. Zadržavanje daha s praznim plućima (cca. minuta i pol)
  3. Zadržavanje daha s punim plućima (15 sekundi)

Za više informacija posjetite službene stranice Wim Hofa, i otkrijte i druge odlične vježbe disanja koje prezentira na svoj osebujan način.

Sources:

www.wimhofmethod.com

www.atma.hr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *