Peti dan treninga

Moć riječi i svjesne namjere

 

VJEŽBA OSVJEŠTAVANJA MOĆI RIJEČI I SVJESNIH NAMJERA

(trajanje: cca 10 minuta)

 

UPUTE:

Pročitajte ovu kratku zanimljivu priču i razmislite o ogromnoj snazi izgovorene i/ili napisane riječi, te o pokretačkoj energiji svjesnih namjera.

 

„Prolazio jednom pored jednog sela starac o kojem se pričalo da ima iscjeliteljske moći i ugleda ga žena čije je dijete bilo već dugo bolesno i u teškim mukama. Pokušali su već sve i posjetili svakog doktora, no djevojčici nije bilo lijeka. Žena je bila na rubu očaja i odlučila je zamoliti starca da on nešto pokuša.

Zaustavi ga i objasni mu zašto ga treba, te on pristane doći u selo i položiti ruke na bolesnu djevojčicu.

Kada je došao u selo okupio se priličan broj seljana koji su znatiželjno iščekivali što će sada taj starac napraviti.

Zamolio ih je da budu tiho dok se priprema za obred iscjeljenja i kada je bio spreman priđe djevojčici koja je nemoćno ležala. Položio je ruke na njeno bolesno tijelo, zatvorio oči i nešto je mrmljao sebi u bradu. Činilo se kao nekakva molitva.

Nakon nekog vremena otvori oči, podigne ruke s tijela djevojčice i pogleda majku, te reče: „Neka se sada lijepo odmori i naspava. Svakim danom će joj biti sve bolje“. Majka je sva sretna uzdahnula, vjerujući u riječi ovog starca.

No, jedan od okupljenih seljana, neuvjeren starčevim činom iscjeljenja glasno dobaci: „Ma možeš misliti kako ju je izliječio! Koja glupost! Nema njoj spasa od ovakvih lakrdijaša.“

Starac ga oštro pogleda i kaže: „A što ti znaš, seljačino glupa zaostala. Pa ti izgledaš ovdje kao najveća budaletina!“

Kad je čovjek čuo te starčeve riječi, podivlja od ljutnje i bijesa i zamrači mu se pred očima. Krene prema njemu i jedva su ga zadržali okupljeni seljani da ne udari starca šakama. 

Ali starac stane mirno pred čovjeka i kaže mu: „Oprosti mi na pogrdnim riječima. No, vidiš kako su moje ružne riječi pokrenule u tebi lavinu snažnih emocija! Zašto onda ne vjeruješ da isto tako i riječi ljubavi, moja iskrena vjera i molitva, ne mogu pokrenuti proces izlječenja u ovoj djevojčici?“

Kasnije se dugo pričalo u selu da je tog dana starac izliječio dvije duše.“

 

ZADATAK OSVJEŠTAVANJA MOĆI RIJEČI I SVJESNIH NAMJERA

(trajanje: cca 10 minuta)

UPUTE:

Pročitajte ponovo Preporuku četvrtog dana (Promjena percepcije) o vraćanju osobne moći nad našim iskustvima osvještavanjem svakodnevnih riječi koje koristite i koje često nesvjesno formiraju naše definicije i uvjerenja. Podsjetite se kako zamjena pojedinih riječi bitno mijenja koncept našeg razmišljanja i osvještava naš motivacijski mehanizam.

Uvijek imamo mogućnost izbora i svjesne, budne namjere! I to je naše najjače oružje!

No, isto tako, uvijek biramo upravo ono što nam se čini ili ugodnije ili manje neugodno od alternative, jer tako funkcionira mehanizam naše motivacije.

Zato razmislite još jednom o prisutnosti stresa u Vašem životu i pojedinim situacijama koje smatrate glavnim pokretačima stresa i odgovorite iskreno na slijedeća pitanja:

 

1_ Što ja možda još uvijek dobivam (za sebe!) u tim stresnim situacijama ili iz tih stresnih situacija?

(možda sažaljenje, nečiju naklonost, dodatnu pažnju, opravdan razlog za neku promjenu?  Ili više ništa!?)

 

2_ Jesam li siguran/sigurna da se želim riješiti svog stresa ili mi on još uvijek nekako služi?

(npr. kad sam pod stresom svi me ostave na miru, kad sam pod stresom nekako sam sav važan i zaposlen…)

     

 

Ovisno o Vašim odgovorima i budućim namjerama vezanima uz Vaš stres i njegovu eliminaciju iz Vaših života ili prolongiranje stresnih stanja iz nekih osobnih razloga, za kraj ovog prvog ciklusa mindfulness antistres treninga, u nastavku napišite u nekoliko kratkih, jasnih, izjavnih rečenica Vašu „Izjavu o stresu“.

(npr. „Izjavljujem da sam čvrsto odlučio/la eliminirati stres iz svog života kao element nesvjesnog negativnog djelovanja…“

„Izjavljujem da mi eliminacija stresa iz života otvara novi prostor svjesnog, budnog i radosnog kreiranja novih iskustava…“

ili

„Izjavljujem da sam svjestan/na svih negativnih djelovanja stresa, ali mi još služi iz nekih osobnih razloga“

„Osvijestio/la sam utjecaje stresa ali i neka svoja ograničenja, pa možda kasnije, kad bude više vremena poradim i na eliminaciji stresa“).

 

Budite svjesni snage svojih riječi i pokretačke energije svoje svjesne namjere, kao i osobne moći i odgovornosti za svoj život koju preuzimate ovom Izjavom.

Preuzmite svjesnu kontrolu nad svojim izborima i apsolutnu moć kreiranja svog iskustva!

 

IZJAVA O STRESU